Jag har ätit Svärdfisk!
Trodde att det va en säker fisk men NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!
Blir tokig på alla dessa regler kring fisk när man är gravid.
Tusen olika undantag, lika bra att skita helt i fisk.
Man får inte äta insjöfisk, inte fisk från östersjön. Det va var jag trodde var regeln men tydligen kan vissa fiskar från andra hav innehålla miljögifter och tungmetaller som kan skada bebisen.
Jag är sååååå noga med vad jag äter nu under graviditeten och nu mår jag SKITDÅLIGT!
Min bebis har fått miljögifter och tungmetaller till lunch.
Vilken förbannat bra morsa man e.
AHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!
Nedan har ni listan, ni gravida som oxå tycker detta e ett jäkla krångel & ha koll på!
Miljögifter och tungmetaller
Fettlösliga föroreningar i miljön, som till exempel kvicksilver, ansamlas lätt hos fiskar. Som gravid ska man vara aktsam på vilken sorts fisk man äter. Kvicksilverhalten i fisk kan ibland vara så hög att fostret kan skadas. Fiskar kan även innehålla mikroorganismer.
Exempel på miljögifter som lätt lagras i levande organismer är DDT, PCB, dioxiner och andra giftiga ämnen som är svåra för kroppen att bryta ned. Läs mer om det i kapitlet Fördjupning och länkar.
Råd och tips kring miljögifter och tungmetaller
All fisk är säker ur bakterie- och parasitsynpunkt om den hettas upp tills den är rykande het. Det betyder att fisken måste uppnå 70 grader. Däremot försvinner inte miljögifter vid tillagningen. Livsmedelsverket har därför gett ut följande rekommendationer kring fiskätandet hos gravida.
Man kan äta så mycket man vill av
torsk, kolja, sej, spätta, kummel, makrill, stillahavslax och annan fisk från öppna hav, bortsett från stor hälleflundra
fiskprodukter som till exempel fiskbullar, fiskpinnar, sillkonserver och konserverad tonfisk
odlad lax och regnbågslax
lax och sill som inte kommer från Östersjön eller Bottniska viken
sik och siklöja.
En gång i månaden, men inte oftare, kan man äta
strömming, surströmming och sill från Östersjön och Bottniska viken
vildfångad lax och vildfångad öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern
vildfångad röding från Vättern.
Man bör avstå från
abborre, gädda, gös, lake, ål och stor hälleflundra
lever från torsk och lake
svärdfisk, rocka, haj och färsk eller fryst tonfisk
gravad fisk, möjligtvis undantag nygravad fisk
Man bör undvika livsmedel förpackade i utländska blylödda konservburkar. Man bör också undvika livsmedel som har varit förvarade i keramiska kärl, de kan innehålla glasyr med bly och kadmium.
fredag 8 februari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
jag trodde man fick ata rokt lax men inte gravad. sa i en hel vecka overdoserade jag mig med rokt lax, sen laste jag att man inte ska gora det.
Tror inte att det är någon fara! Var själv på personalfest tre dagar innan jag gjorde testet... Drack öl, rökte och åt massor (berg i stort sett) med gravad lax! Och har inte varit så petig med maten heller, äter hellre lite av det som jag tycker om än att slaviskt följa alla rekomendationer.. Som någon sa till mig, i frankrike äter dom ju opastöriserade ostar när dom är gravida och i andra länder dricker dom ju ca ett glas vin om dagen? tror du kan vara lugn! Många kramar
Skicka en kommentar